Skiregio Sälen, wintersport paradijs in Zweden

Skiregio Sälen, wintersport paradijs in Zweden

06/11/2020 0 Door blogbbi

In het westen van Zweden, niet ver van de grens met Noorwegen, ligt de grootste skiregio van het land, Sälen. In het hele gebied liggen 186 pistes. Sälen bestaat uit de onafhankelijke wintersportresorts Stöten (meest noordelijk) , Kläppen (meest zuidelijk) en de onder Skistar* regie staande gebieden Hundfjället, Tandådalen, Högfjället en Lindvallen. Deze laatste vier resorts kennen één skipas en zijn met elkaar verbonden d.m.v. pistes/liften dan wel een skibusverbinding.

De uitgestrekte Sälen skiregio, klik om te verkennen met Google-Earth.

De uitgestrekte Sälen skiregio, klik om te verkennen met Google-Earth.

1 – Stöten, het leukste gebied van Sälen

Skiën zowel on- als off-piste in Stöten, Zweden

Skiën zowel on- als off-piste in Stöten, Zweden

Stöten wordt door velen beschouwd als het beste en leukste skigebied van Sälen. Tegenwoordig is Stöten een faciliteit met hellingen voor alle categorieën skiërs en heeft het de hoogste afdaling van Sälen.

Stöten is het meest noordelijk gelegen skigebied van Sälen en Stöten heeft ook de afdaling met het grootste hoogteverschil van 370 meter. De hoogte geeft natuurlijk een prachtig uitzicht over zowel de Zweedse als de Noorse bergen, het is prachtig om over de uitgestrektheid uit te kijken voordat je de piste op gaat.Maar in Stöten kom je niet voor alleen het hoogteverschil; er zijn hier goed doordachte kindergebieden en hellingen die bij iedereen passen, ongeacht de ervaring. Er zijn verschillende goede restaurants, cafés en tal van activiteiten. Van hondensleeën, skischolen en sneeuwscootersafari’s.

De vriendelijkste wolf ter wereld, de mascotte Vargy, staat altijd klaar om de kinderen mee te laten lachen. Sneeuwscootertocht naar Vargy en de après-ski voor kinderen zijn de hoogtepunten van de week. In het centrum van Stötens, Stötentorget, ligt Vattufjäll. Activiteitencentrum met o.a. spa-faciliteiten, bowling, solariums en avonturenbad voor jong en oud met zwembad, whirlpool en kinderbad.

Stöten beschikt over alle faciliteiten die nodig zijn voor een fantastische skivakantie, en het beste van alles is misschien dat alle accommodatie dicht bij pistes of liften ligt.

Huskysafari Stoten, Zweden

Na een paar dagen op de ski’s is een huskysafari een genot voor alle gezinsleden

 

2 – Kläppen, in alle 4-windrichtingen skiën

Natuurlijk is het geweldig met een skivakantie waarbij je alle kanten op kunt skiën. In Kläppen in Sälen heb je precies dat, want het skisysteem is gebouwd rond een berg met hellingen en hellingen in alle richtingen. Zo ben je altijd beschermd tegen weer en wind en kun je altijd kiezen voor de zonnige kant van je skivakantie. Kläppen is een populaire familiebestemming waar alle accommodatie dicht bij skiën ligt.
Op welk niveau je ook zit, je kunt uitdagingen vinden die bij je passen. Van vlakke pistes waar beginners een zachte start kunnen krijgen tot spannende hellingen. Als je je maag wat extra wilt kietelen, kun je “spelen” in het Kläppen Snowpark. Kläppen biedt over het algemeen wat luchtiger skiën, het skigebied is slim gepland en heeft een grote capaciteit. Meer ruimte op de piste, meer afwisseling en kortere wachtrijen.

De kinderfavorieten in Kläppen heten Trolle en Trolla, twee ingenieuze trollen die ervoor zorgen dat alle kinderen extra plezier hebben op Troll Safari en Treasure Hunt. In Solhyllan, een volledig nieuw kindergebied, met de langste transportband van Zweden, is het gemakkelijk om zelf rond te skiën, zelfs voor de kleintjes. Wil je iets anders dan skiën, dan zijn er ook verlichte rodelbanen met drie verschillende moeilijkheidsgraden.

Snowpark in Kläppen, voor de waaghalzen.

Snowpark in Kläppen, voor de waaghalzen.

3 – Lindvallen & Högfjället, paradijs voor skiënde gezinnen

Deze twee gebieden zijn met elkaar verbonden, maar beiden erg verschillend. Waar Högfjället, zoals de naam al doet vermoeden, boven op de hoogvlakte ligt, voeren de veel grotere aantallen pistes van Lindvallen door een bosrijk gebied het dal in. Op een zonnige dag dus lekker de zon in op Högfjället en op een winderige dag de beschutting van Lindvallen opzoeken… De pistes van Lindvallen lopen vanaf een bergrug naar beneden wat het tot een langgerekt gebied maakt met meerdere centra of Torget zoals ze hier genoemd worden. Soderästorget ligt aan de voet van steilere zwarte en rode pistes, bij het naast gelegen Experiumtorget ligt het grootste kinderskigebied met o.a. Valletorget en een spannend snowpark. Hier zijn ook een aantal restaurants en cafés langs de pistes, net als bij de volgende Gustavtorget en Sälfjällstorget. U kunt kris-kras de het hele gebied.

Spannend avontuur voor de kids, avondskiën door het bos bij Valletorget

Spannend avontuur voor de kids, avondskiën door het bos bij Valletorget en Trollskogen

In Lindvallen liggen rondom de verschillende Torgets verschillende restaurants, winkels, cafés, skiverhuur en dergelijke. Het Experium is entertaiment-centrum dat centraal is gelegen in Lindvallen. Experium beschikt o.a. over een tropisch zwemparadijs, speelparadijs, gamehal, bowlingbanen, spa & sauna world,, bioscoop en restaurants. Bij bepaalde skipastypen is toegang tot het zwembad inbegrepen. Deze zijn iets duurder maar bij meer dan één bezoek heeft u de meerprijs er al uit.

Bovenop de hoogvlakte bij Högfjället, ligt het startpunt van meeste sneeuwscootersafari’s. Daarnaast zijn er verschillende faciliteiten in het grootste Högfjällethotel. Een diner bij het rustieke Gammelgarden kunnen wij van harte aanbevelen (wel reserveren, want het is een populaire plek).

4 – Tandådalen & Hundfjället

Ook deze twee gebieden zijn met elkaar gebonden; Högfjället en Lindvallen bereikt u hiervandaan met de ski & badbus in 5-10 minuten. Ook hier zijn er Torgets waar faciliteiten zoals winkels, skiverhuur, restaurants en cafés geconcentreerd liggen. Er is een goede variatie tussen zwarte, rode en blauwe pistes. Tandådalen heeft twee snowparks, voor de liefhebbers van jumps en obstakels. Zowel Hundfjället als Tandådalen hebben leuke kindergebieden, maar het Trollenbos (Trollskogen) bij Hundfjället spant de kroon.

 

*) Skistar is een groot Zweeds bedrijf en partner van BBI Travel. De kernactiviteit is alpineskiën in Zweden en Noorwegen en de bijbehorende accommodatie, skischolen en verhuur. Het bedrijf heeft divisies voor vastgoedontwikkeling en beheer, zo is het mede-eigenaar van de geplande Scandinavian Mountains Airport in Dalarna. Het bedrijf levert ook ski-infrastructuur aan andere operators, zo installeerde het bijvoorbeeld de skiliften in Nätschen, Zwitserland. Skistar exploiteert SkiStarshop Concept Store, een winkelketen die voornamelijk wintersport gerelateerde kleding en uitrusting verkoopt, en een bijbehorende online winkel.