De Noorse kustkeuken - Verse ingrediënten uit de regio′s die u bezoekt.
Lekkernijen die uw reis nog intenser maken. Tijdens de Hurtigruten zeereizen ziet u niet alleen de Noorse kust, u proeft deze ook. Er wordt gebruik gemaakt van de rijke voorraadkamers langs de hele kust door de beste lokale producten te bunkeren in de havens langs de route, dankzij het thema "Coastal flavors".
Hurtigruten ondersteunt zo 50 lokale boerderijen, bakkerijen en producenten uit heel Noorwegen. In de restaurants aan boord kunt u bijvoorbeeld genieten van op de tong smeltende kabeljauw uit Vesterålen, bekroonde kaas van de Lofoten en hoogwaardig ambachtelijk bier uit Bergen.
Op weg naar nul voedselverspillingHurtigruten uniek in de verbinding met de regio waarin ze opereren, o.a. door innovatief te werk te gaan. De gerechten aan boord worden bereid met ingrediënten die in Noorwegen zijn geteeld, geoogst, bebost en gevist. Overgebleven voedsel wordt vervolgens verwerkt tot kunstmest, die wordt gebruikt om nieuw voedsel te verbouwen op een lokale Noorse boerderij.
Restaurants aan boord, Konditorei, café & bar aan boord, Culinaire boord evenementen & proeverijen, Lokale leveranciers
RESTAURANTS AAN BOORD
Normaal gesproken beschikt elk van onze schepen over een hoofdrestaurant, een bistro en een à-la-carterestaurant, allemaal in lijn met ons concept van authentieke lokale keuken. De restaurants zijn doorgaans voorzien van kamerhoge ramen, zodat u terwijl u eet kunt genieten van het uitzicht op de fjorden, waardoor u verbonden bent met de plaatsen waar wij onze ingrediënten vandaan halen.
Restaurant Torget (hoofdrestaurant)
Wanneer u per postschip reist, trekt het hoofdrestaurant, Torget, de aandacht van alle gasten en biedt een gevarieerde selectie gerechten voor ontbijt, lunch en diner, bereid door onze chef-kok Øistein Nilsen.
Ontbijt – vanaf 7.00 uur
Begin uw dag met een selectie warme gerechten en een buffet met vers brood, ontbijtgranen, fruit, yoghurt, smoothies, sappen, pap, zalm, eieren en pannenkoeken.
Lunch – vanaf 12.00 uur
Met regionale producten van lokale producenten en de beste seizoensingrediënten bereiden onze chef-koks heerlijke gerechten en uitgebreide buffetten voor uw lunch. Als je duurzaam en plantaardig wilt eten, vind je op de kaart een grote keuze aan veganistische gerechten.
Diner – vanaf 18.00 uur (vaste tijden, met 4-5 gangen)
Geniet elke dag van uw reis van een driegangenmenu en kies uit een breed scala aan verschillende gerechten, waaronder vlees, vis en plantaardige alternatieven. Rond uw maaltijd af met traditionele desserts zoals zelfgemaakt gebak, sorbets of pudding, vaak overgoten met een saus gemaakt van bessen die typisch zijn voor de regio.
Voorbeeld menu restaurant Torget aan boord van Hurtigruten
Restaurant Kysten (à la carte restaurant)
In het à la carte restaurant Kysten kunt u in stijl dineren. De naam "Kysten", wat kust betekent, weerspiegelt de eenvoudige, elegante en moderne stijl van het restaurant. Hier kunt u genieten van heerlijke gerechten, bereid door uitstekende koks met de beste ingrediënten die de Noorse kust te bieden heeft.
Verheug u op een menu op basis van zeewier en kelp, maar ook op bijzonder malse rendierfilet en sappige Sint-Jakobsschelpen met lokale boter en wilde kruiden uit de regio. Verheug u op vers gevangen vis, scharrelvlees en – in de ware zin van het woord – uitstekende kazen.
Trakteer uzelf op een wijn bij uw maaltijd van onze vakkundig geselecteerde wijnkaart of kies voor het wijnarrangement, waarbij onze beste wijnproevers de wijn bij de maaltijd hebben afgestemd. Als u ervoor kiest om te upgraden naar het Platinum-pakket, kunt u hier elke dag van uw reis dineren; in andere gevallen betaald u een toeslag.
Voorbeeld menu restaurant Kysten aan boord van Hurtigruten
Restaurant Brygga (Bistro)
De naam van de bistro aan boord - Brygga - betekent "pier", vertaald uit het Noors. Zoals u waarschijnlijk zult ervaren tijdens uw reis langs de Noorse kust, is het meestal gezellig druk op een pier: bemanning is bezig met het laden en lossen van schepen en er is niet veel tijd voor hen om te gaan zitten en te eten.
Het is dus vanzelfsprekend dat je bij Brygga terecht kunt voor snelle en lekkere gerechten als knapperige salades, sandwiches, wraps en klassiekers als verse pizza en burgers. Favorieten zijn onder meer ons heerlijke broodje garnalen met ei, dillemayonaise en een schijfje citroen - een echte Noorse klassieker.
Trakteer uzelf ten slotte op een van de typische desserts uit de regio of op zoet gebak.
Voorbeeld menu restaurant Brygge aan boord van Hurtigruten
KONDITOREI, CAFE & BAR AAN BOORD
Buiten de restaurants zijn er aan boord meer plekken waar u terecht kunt voor een kop koffie, een borrel of een smakelijk tussendoortje.
Multe (Konditorei/café)
De geur van vers gebakken taarten en gebak lokt u rechtstreeks naar Multe. De bakkerij aan boord serveert heerlijke sandwiches genaamd smørbrød . Geniet van verse smoothies, koffiespecialiteiten en heerlijk ijs van de Lofoten-eilanden. Geniet van klassieke variaties en van Noors geïnspireerde smaken zoals brunost, de traditionele bruine kaas. Twee of drie bolletjes?
De naam "Multe" betekent "bergbramenbes" in het Noors. In de bakkerij kunt u jam van deze zeldzame Arctische bes proeven. Het wordt vaak geserveerd met wafels, slagroom of ijs.
Explorer Bar
Wat echt bijzonder is aan de Explorer Bar is de sfeer van de lounge en het panoramische uitzicht op de fjorden door de kamerhoge ramen. Kies uit een uitgebreid assortiment warme en koude dranken, ontspan in een van de comfortabele fauteuils, klets bij onder het genot van een drankje en zie het landschap aan u voorbij trekken.
De Explorer Bar serveert eersteklas koffie, biologische thee, warme chocolademelk, vruchtensappen, een verscheidenheid aan Noorse bieren, rode, witte en roséwijnen, evenals een selectie Noorse aquavit waar vooral liefhebbers van sterke drank van zullen genieten.
Daarnaast kunt u diverse snacks bestellen, zoals tosti′s met lokale ham en kaas of een Noorse klassieker: gedroogde vis.
CULINAIRE BOORD EVENEMENTEN & PROEVERIJEN
Gedurende uw zeereis langs de Noorse kust worden er regelmatig leuke, culinair getinte evenementen aan boord georganiseerd.
Sommige van deze specialistische lezingen worden gecombineerd met proeverijen van seizoensspecialiteiten aan dek. Probeer verse garnalen in de Lyngenfjord in de lente of bergbraambessen in de herfst. In de winter biedt men u vers bereide viskoekjes aan, terwijl ‘Trollsoup’ op het menu staat als u in de zomer de Trollfjord binnenvaart.
LOKALE LEVERANCIERS
Hurtigruten is er trots op dat zij hun gasten aan boord van hun schepen voortreffelijke culinaire hoogstandjes kunnen bieden. De eersteklas ingrediënten zijn afkomstig van lokale leveranciers langs de Noorse kust.
Lekkernijen rechtstreeks uit het fjord op tafelDe boord keuken van Hurtigruten gebruikt producten van 50 boerderijen, visserijen, bakkerijen, slagers, kaasmakers, distilleerderijen en innovatieve ijsleveranciers. U kunt ernaar uitkijken om deze producten te proeven tijdens uw reis met Hurtigruten en bij elke hap en slok te genieten van de smaken van de Noorse kust.
Gebakken producten (brood, gebak en cakes)Byåsen-bakkerij: De bakkerij uit Trondheim staat bekend om zijn weelderige met marsepein bedekte slagroomtaarten.
Bakkerij Røra: Deze bakkerij levert ons skjenning, vers gebakken, zoet en delicaat platbrood.
Arctic Candy: Suikervrije snoepjes gemaakt van felgekleurde bessen die groeien in Noord-Noorwegen.
Arctic Mustard: Hier is de Mimi Mosterdsaus gemaakt naar oma�s recept uit de jaren vijftig.
Askim-fruit & bessen: Al jarenlang leverancier van cider, jam, sappen en smaakvolle fruitmanden.
Havsnø: Ambachtelijke zoutproductie volgens Viking-geïnspireerde methoden en met de hand geoogst zout uit de Noorse Zee.
Molta-boerderij: Op een eiland ten zuiden van de Noordkaap maakt Siss Heidi Hansen honing en jam van bergbraambessen en paardenbloemsiroop.
Reisa-jam: Een jammaker die lokale rabarber, bergbraambessen, kraaibessen, bosbessen en veenbessen gebruikt om hun jam te maken.
Smith-Hald Bringebæreddik: Een familiebedrijf dat jam, azijn, olie en gastronomische zouten produceert met lokale ingrediënten.
Kaasmaker Aalan Farm: Tove en Knut Åland voorzien ons van verse feta en bekroonde geitenkaas.
Arctic Icecream: Hoogwaardig en echt ijs, gemaakt met authentieke ingrediënten en volgens traditionele Italiaanse technieken.
Kaasmaker Gangstad Farm: Heerlijke, bekroonde kaas en ijs uit de regio Trøndelag.
Kaasmaker Grøndalen Farm: Deze door een familie gerunde, 17e-eeuwse ecoboerderij produceert verse, zure Nyr-kaas van de melk van gelukkige koeien.
Nyr: Een melkveebedrijf dat al sinds de 17e eeuw bestaat en gespecialiseerd is in biologische melk en zachte kazen met een laag vet- en hoog eiwitgehalte.
Kaasmaker Tingvollost Farm: Een familiebedrijf dat bestaat sinds 1303 en bekroonde blauwe kaas produceert.
Tverås-boerderij: Traditionele melkveehouderij gespecialiseerd in twee Noorse delicatessen: Gomme, een zoet kaasdessert; en Prim, een smeerbare kaas die wordt genoten op brood en wafels.
Vuku-boerderij: Bekroonde kaasmaker bekend om zijn Italiaanse mozzarella gemaakt van Noorse melk.
7 Fjell-brouwerij: De eigenaren van deze brouwerij uit Bergen zijn er trots op dat ze ambachtelijk bier van hoge kwaliteit produceren.
Anikonic Wijnmaker & Consultancy: Anika Perisic produceert een heerlijke roséwijn van regionale ingrediënten.
AuroraSpirit-distilleerderij: De meest noordelijke distilleerderij ter wereld gebruikt water uit oude Arctische gletsjers.
Badin-brouwerij: Deze brouwerij, opgericht door zes vrienden, maakt van Bodø een begrip voor geweldig ambachtelijk bier.
Bringebærlandet: Als specialist in frambozenwijnen heeft deze leverancier al gouden medailles gewonnen op nationale wedstrijden.
Ciderhus: Familiebedrijf opgericht in 1922 dat 15 verschillende soorten cider en fruitwijn produceert.
Sap en cider uit Hardangergutane: Hoogwaardige, lokaal geproduceerde appels zijn het hoofdingrediënt in deze door een familie gerunde sap- en ciderfabriek.
Inderøy-distilleerderij: Golden Aquavit wordt hier geproduceerd, uitsluitend gemaakt van Noorse ingrediënten en lokale planten.
Kinn-brouwerij: Bij Kinn concentreren we ons op traditionele technieken en werken we onder het motto "We return to the traditional".
Lofotpils-brouwerij: Traditionele Duitse bierproductie met mout, hop en kruiden uit de regio.
Mack-brouwerij: Het traditionele Mack-bedrijf bestaat sinds 1877 en wordt tevens beschouwd als de meest noordelijke brouwerij ter wereld.
Myken-distilleerderij: �s Werelds eerste Arctic whiskydistilleerderij die gin en single malt whisky produceert.
Boerderij en wijnproducent Skott: De pruimen- en vlierbessenijswijn van Atle Tærum wordt ook aan sterrenrestaurants geleverd.
Pluimveebedrijf Andvik: De kippen van Mikal Nordheim leggen jaarlijks enkele miljoenen eieren op de boerderij.
Gristad: Een van de grootste vleesleveranciers van Noorwegen, die ons worsten, hamburgers en worstproducten levert.
Gastheer Matverksted: De culinaire ambassadeur Astrid Nåsslander voorziet ons van worstjes en rauwe wildham.
Ivar Løne: Smalahovetunet van Ivar Løne voorziet onze schepen van traditionele Noorse vleesproducten.
Larveriet: Een uniek bedrijf dat eiwitrijke rupsen in het dieet van Scandinavische landen wil introduceren.
Slagerij Mydland: Deze bekroonde vlees- en worstfabriek werd in 1903 opgericht door de familie Aune.
Ole Ringdal: Ole Ringdal, die talloze prijzen heeft gewonnen, wordt beschouwd als een van de grootste vleesproducenten van Noorwegen.
Strandboerderij: Deze kleine boerderij in Ryfylke voorziet onze schepen van kwarteleitjesvlees en kwarteleitjes.
Tind Spekevarer: Sinds 1884 wordt hier rauwe ham gemaakt van het vlees van dieren die grazen op het UNESCO-werelderfgoed Geiranger.
Zeevruchten (vis, schaldieren & kuit)
Mount Gard: We betrekken traditionele rakfisk – gepekelde forel of zalmforel – van deze boerderij op het eiland Inderøy.
Kabeljauw kuit: Deze voortreffelijke kabeljauwkuit wordt geëxporteerd naar 14 landen en naar meer dan 20 sterrenrestaurants.
Dragoy-vis: Sinds 1979 een bekende naam onder vis- en schaaldierbedrijven.
Dybvik Bacalao: Dit familiebedrijf produceert al 90 jaar klippfisk (gedroogde, gezouten kabeljauw) van de hoogste kwaliteit.
Finnmarksrøya: De hoogste kwaliteit Arctische zalmforel en Finnmarkforel van een bedrijf gevestigd in Kirkenes.
Halvor�s traditionele vis: Eersteklas vers gevangen vis van de Noord-Noorse vissersvloot.
HitraMat: Een bekend en gevestigd merk dat geldt als kwaliteitskeurmerk voor rivierkreeften, Sint-Jakobsschelpen en Krabben.
Kyvik-haring: Het familiebedrijf levert al sinds 1866 met trots haring, inmiddels in de vierde generatie.
Leroy Aurora: Noorse pionier op het gebied van zeevruchten sinds 1899, handel in verse gekweekte of in het wild gevangen vis.
Lyngen Reker: Het ijskoude water van de Lyngenfjord in Noord-Noorwegen geeft deze krabben en garnalen extra frisheid.
Myremar: Wij betrekken onze heerlijke kabeljauwfilets bij dit bedrijf gevestigd in een van de grootste vissersplaatsen van de Vesterålen-archipel.
Nord Reker zeevruchten: Dit bedrijf produceert sinds 1972 handgepelde garnalen.
Norske Kongekrabbe: Deze leverancier vangt levende koningskrabben en levert deze aan restaurants over de hele wereld.
Rørvik-vis: Sinds 1927 levert dit bedrijf verse, gezouten en diepgevroren vis door heel Noorwegen.
Sæterstad boerderij: Bekroonde Arctische zalmforel van een biologische bergboerderij.
Scalmarin Zeevruchten: Sint-Jakobsschelpen en zee-egels geoogst door duikers en krabben gevangen door lokale vissers.
Sigerfjord-vis: Een van de grootste leveranciers van Arctische zalmforel in Noorwegen, zowel vers als gerookt.
Snadder en Snaskum: Deze bekroonde biologische schelpdierkwekerij aan de Trondheimsfjord is de oudste mosselproducent van Noorwegen.
Echte witte heilbot: Premium heilbot gekweekt in het kristalheldere water van de Ryfylke Fjorden.