The Bull & Castle, The Rusty Mackerel, Butler & Barry Gastrobar, The Dirty Duck Alehouse, O`Dowd`s Seafood Bar, Morans Oyster Cottage, The Horseshoe, The Crown Liquor Saloon, Mary Barry`s Seafood Bar, The Black Pig
De term ′gastropub′ werd voor het eerst in het dagelijks gebruik gebruikt in 1991. Destijds stonden pubs er niet om bekend dat ze eten als hoogtepunt van het bezoek serveerden. Maar de eigenaren van pub The Eagle in Farringdon, Noord-Londen, brachten daar verandering in. Ze introduceerden een informeel dinermenu met zelfgemaakte stoofschotels en ovenschotels, fish and chips en bangers en puree, naast andere gerechten, allemaal zeer vertrouwde maaltijden gemaakt in huiskeukens.
Gastropubs in Ierland bieden een onweerstaanbare culinaire ervaring met een typisch Ierse twist. Deze charmante eetgelegenheden hebben zich ontwikkeld tot gastronomische bestemmingen die de traditionele Ierse keuken in een modern jasje steken. De smaakpapillen worden verwend met heerlijke gerechten, bereid met lokale ingrediënten en geïnspireerd door de rijke Ierse culinaire tradities.
Ierse gastropubs zijn de perfecte plek om te genieten van ambachtelijke bieren en ciders, begeleid door hartige gerechten zoals Ierse stoofpot, verse vis en chips, of smakelijke lamsvleesgerechten. Deze pubs ademen een gezellige en gastvrije sfeer uit, ideaal voor zowel lokale bewoners als toeristen die de smaak van Ierland willen ervaren. Of je nu in Dublin, Cork, Galway of elders in Ierland bent, de gastropubs zijn overal te vinden en bieden een authentieke culinaire reis door het land. Geniet van de smaken van Ierland in deze gastvrije en smaakvolle eetgelegenheden. Proef het beste wat Ierland te bieden heeft en ervaar de ware Ierse gastvrijheid in deze gastronomische oases.
The Bull and Castle, voorheen de Castle Inn, ligt aan Lord Edward Street, tegenover de Christ Church Cathedral in het hart van Dublin. De Castle Inn had een lange geschiedenis, maar door de oude pub over te nemen, begon FXB iets nieuws in de plaats te proberen; een restaurant in gastropub-stijl met fatsoenlijk eten, een fantastische bierselectie en meer recentelijk, wat misschien wel een primeur is voor Dublin, een bierhal.
De malse, van het bot vallende rundvleesribben van Bull & Castle zijn een voorbeeldige partner voor Guinness, hun robuuste smaken staan sterk tegenover de complexiteit van de stout. Bull & Castle, een luxe steakhouse en gastropub, staat bekend om zijn brede selectie ambachtelijke bieren en lokaal geproduceerd, vakkundig gekookt vlees. Het ligt dicht bij de kathedraal van Christchurch en dankzij de ontspannen sfeer, de attente service en de legendarische rundvleesribben is het een favoriet onder de lokale bevolking van Dublin.
The Rusty Mackerel
The Rusty Makreel is een gerenommeerde traditionele Ierse bar, restaurant en accommodatie, beroemd om zijn traditionele muziek en warme, vriendelijke sfeer. The Rusty Mackerel, gelegen aan de voet van Sliabh Liag, herbergt een levendige mix van zowel lokale bewoners als bezoekers die samenkomen om te genieten van craic, ceol en het warmste welkom in Donegal.
Bij aankomst in The Rusty Mackerel hebben bezoekers keuze uit verschillende locaties, het middelpunt van de operatie is de sfeervolle Rusty Bar. Wees niet verrast als er een geïmproviseerde �sessie� plaatsvindt. Er zijn huismuziekinstrumenten beschikbaar die bezoekers kunnen gebruiken. The Rusty Makreel is een beroemd huis voor traditionele Ierse muziek, zowel georganiseerd als geïmproviseerd. Het team van The Rusty Mackerel zegt : �Je komt binnen als vreemdeling en je vertrekt als vrienden!�. De eetruimte van The Rusty Makreel bevindt zich vlak bij de bar, op de bovenverdieping en op het overdekte buitenterras aan de voorzijde.
Zoals je zou verwachten, staan verse lokale zeevruchten hoog op het menu van The Rusty Makreel. Gelegen op slechts 20 minuten van de commerciële vissershaven van Killybegs, is toegang tot verse vis gevangen in de Ierse wateren duidelijk beschikbaar voor de keuken van The Rusty Makreel. Het aangeboden menu is gezinsvriendelijk in bistrostijl en biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
Butler & Barry Gastrobar
Een gastropub, anders dan alle andere, Butler & Barry, laat je verlangen naar meer. Vanaf de meest benijdenswaardige locatie aan de oostkust kunnen gasten van Butler & Barry genieten van uitzonderlijk eten en drinken, geserveerd met een prachtig uitzicht op de oceaan. Bray staat bekend om zijn prachtige ligging aan zee. Butler & Barry rusten toevallig uit op een van de beste locaties op het strand. Gelegen direct naast de boulevard en op 5 minuten lopen van Bray Dart Station, zijn ze gezegend met een prachtig uitzicht waar onze klanten zelf van kunnen komen genieten als ze komen voor een maaltijd of drankje.
Of u nu op zoek bent naar een drankje of een feestmaal, u vindt het bij Butler & Barry. En wie zijn Butler & Barry? Mr Butler & Mr Barry zijn de mannen uit vervlogen tijden die onze gastrobar inspireerden. Kom één, kom allemaal, u zult niet teleurgesteld worden bij Butler & Barry.
The Dirty Duck Alehouse
The Dirty Duck is in de eerste plaats een pub die ambachtelijke bieren en ales van het fust aanbiedt, naast de gebruikelijke reguliere merken. Mark McCrory importeert al vijftien jaar echte fustenbieren in Noord-Ierland en zijn beroemde Dirty Duck real ale-festival vindt nu plaats zijn 17e jaar.
‘Een pub die lekker eten serveert’, zo beschrijft McCrory zijn bar en restaurant in Holywood Co. Down. Degenen die het Dirty Duck Ale House bezoeken, weten dat deze beschrijving geen recht doet aan deze gezellige herberg aan het water, die tot de drukste van Noord-Ierland behoort. Dit is een hotspot en een model voor de manier waarop pubs moeten worden gerund.
De bar beneden heeft een uitgebreid menu met barmaaltijden en een meer formeel restaurant biedt boven een eetkamer met een weids panoramisch uitzicht over Belfast Lough. Opmerkelijke gerechten zijn onder meer de schaal voor het delen van zeevruchten, Portavogie-scampi�s, in bierbeslag gebakken kabeljauw en friet en een op de barbecue gestoofd buikspek met zelfgemaakte friet en geknetter, dat net zo lekker is als het klinkt.
O`Dowd`s Seafood Bar
O`Dowd`s Seafood Bar, Restaurant & Cafe ligt in het centrum van het dorp Roundstone, met uitzicht op de haven en een panoramisch uitzicht over Roundstone Bay en de Twelve Bens. Het wordt sinds 1906 al vier generaties lang gerund door de familie O`Dowd. Sinds 1840 is er een bar op het terrein actief die algemeen wordt beschouwd als de oudste pub in Connemara. Het is nu beroemd om zijn uitstekende verse lokale zeevruchten en het heeft een van de beste pinten Guinness in de plaats. Onze persoonlijke tip: Proef de gegratineerde oesters...
O`Dowds bedient zowel de lokale bevolking als bezoekers sinds 1840. Oorspronkelijk bekend als `Kelly`s Hotel`, werd het in 1906 O’Dowds en heeft die naam sindsdien behouden. Het grootste deel van die tijd was het een gecombineerde bar en kruidenierswinkel, maar tijdens het maken van de film `The Matchmaker` in 1996 veranderde het slechts tijdelijk in een uitvaartcentrum.
De kruidenierswinkel is nu verdwenen – hoewel je nog steeds de haken in het plafond kunt zien waar je vlees aan kunt ophangen. Houten lambrisering en open grasvuren geven het een sfeer van warmte en vriendelijkheid.
Morans Oyster Cottage
Moran’s Oyster Cottage, The Weir, Kilcolgan, Co. Galway, dateert van bijna driehonderd jaar geleden. Het staat over de hele wereld bekend om zijn voortreffelijke visgerechten die mensen vanuit alle vijf continenten aantrekken en het hele jaar door geopend zijn. Geniet van de beste lokale oesters met kruimelig bruin brood, weggespoeld met schuimige, crèmekleurige pinten Guinness.
Moran’s Oyster Cottage, een meermaals bekroond restaurant, is een van de oudste restaurants in Ierland (geopend in 1760 en doorgegeven door 7 generaties)! Gelegen in Kilcolgan in County Galway (16 km van Galway), is het in het hele land beroemd vanwege zijn uitzonderlijke zeevruchten! Oesters, mosselen, krabben, schaaldieren… De plaats is een ware tempel voor liefhebbers van zeevruchten!
Moran’s Oyster Cottage heeft het geluk dichtbij een van de meest gewaardeerde "natuurlijke oesterbanken" van Ierland te liggen. Deze platte oesters, gelegen in Clarenbridge aan de monding van de rivieren Dunkellin en Clarenbridge, zijn uniek omdat ze op natuurlijke wijze worden gekweekt, zonder menselijke tussenkomst, waardoor ze een smaak krijgen als geen ander. Deze oesters worden rechtstreeks vanuit Moran’s Oyster Cottage geserveerd. Warm, koud, belegd met knoflookbroodkruim... Er is voor ieder wat wils!
Maar het restaurant biedt niet alleen dit uitzonderlijke gerecht aan! Op het menu: gegrilde mosselen, krabscharen, gerookte zalm… Allemaal vergezeld van hun heerlijke Soda Bread, een 100% Iers brood met een beetje boter. De ontvangst is vriendelijk, snel en efficiënt. De eigenaren hebben altijd een vriendelijk woord voor hun klanten en zijn erg vriendelijk en professioneel. Het restaurant is een oud huisje met rieten dak dat niets van zijn voortreffelijke, pittoreske charme heeft verloren. De gerechten zijn zeer uitgebreid en worden geserveerd met een stevige bier- en wijnkaart.
The Horseshoe
Deze bekroonde pub en restaurant heeft veel heerlijke opties, die verder gaan dan het gewone. The Horseshoe heeft een traditionele publook met voldoende zitplaatsen. Op mooie dagen kunt u buiten dineren aan de tafels net buiten de deur. Service is snel en vrolijk. Dankzij de centrale ligging in Kenmare is het een handige en levendige plek om te eten.
Het menu is geschikt voor bijna alle smaken. Er wordt veel nadruk gelegd op grillgerechten en zeevruchten, maar zelfs vegetariërs zullen iets verleidelijks vinden. U kunt kiezen uit Ierse stoofpot, kipsaté, visschotel, gegrilde ribben, mosselen in kruidenboter en ovenschotel met auberginegroenten. Prijzen zijn misschien een beetje boven de norm voor een pub, maar dat geldt ook voor de keuzes.
The Crown Liquor Saloon
De beroemdste pub in Belfast. Je zult geen andere plek vinden zoals deze. Stap binnen en ontdek een traditionele pub met een uniek karakter, vereerd om zijn eclectische aanbod aan echte ales en zijn hartige klassieke pubmaaltijden, die worden geserveerd, zoals het hoort, met een royale mate van beroemde Ierse gastvrijheid.
The Crown is zowel tijdloos als onbetaalbaar, een juweel van Victoriana en een van de beste bars ter wereld. Het stond voorheen bekend als The Liquor Saloon in Great Victoria Street en was een van de machtigste Victoriaanse ginpaleizen die ooit floreerden in de industriële steden van de Britse eilanden. Het dateert uit 1826, is nu eigendom van de National Trust en is door de jaren heen op sympathieke wijze gerestaureerd.
Bij The Crown Liquor Saloon is men er trots op dat ze je klassieke pub-gerechten van de allerbeste kwaliteit kunnen bieden die de nieuwste seizoensingrediënten en smaken weerspiegelen die je kent en waar je van houdt. Bekwame chef-koks hebben een collectie seizoensgerechten samengesteld, perfect voor het jaargetij. Bij de �piehouses� kunt u er zeker van zijn dat u zult genieten van onze heerlijke, hartige taarten, geserveerd onder gebak of puree, inclusief onze bekroonde Steak en Nicholson’s Pale Ale Pie, of onze nieuwe toevoegingen zoals onze Chicken & Portobello Mushroom Pie. of Wildzwijn & Chorizotaart.
Mary Barry`s Seafood Bar
Eigenaar Susie Doyle en de veelgeprezen chef-kok Nicky Cullen brengen een legendarische passie naar Mary Barry�s: een passie voor eten, service, kwaliteit en waarde.
De lokaal geproduceerde zeevruchten komen elke dag vers van Kilmore Quay; slechts een paar minuten verwijderd. Aardappelen, groenten, eieren en vlees zijn ook lokaal, net als het vriendelijke personeel. Ze zijn trots op hun gastvrijheid en heten je welkom in het meermaals bekroonde visrestaurant.
Tot op de dag van vandaag vormt de meest verse lokaal gevangen vis de kern van het aanbod van Mary Barry. Met een grondig begrip van welke soorten er op een bepaald moment in het seizoen zijn, heeft Nicky een menu samengesteld dat kan wedijveren met het beste visrestaurant waar dan ook in Ierland of Groot-Brittannië, zonder daarbij het belang uit het oog te verliezen van waar voor uw geld en een ontspannen plezierige eetervaring.
The Black Pig
The Black Pig serveert wijn afkomstig van overwegend kleine, ambachtelijke wijngaarden die rechtstreeks afkomstig zijn van Ierse wijnhandelaren. Ze werken hard om de beste en interessantste wijnen tegen de best mogelijke prijs te vinden, die we vervolgens aan de klanten kunnen doorgeven. Dit kan betekenen dat u sommige wijngaarden, druivensoorten of regio�s waar ze vandaan komen niet kent. The Black Pig is een plek waar mensen nieuwe en opwindende wijnen kunnen ontdekken. De Wijnbar biedt meer dan 50 biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen. Wijnen die op deze manier worden geproduceerd, zijn beter voor de ecosystemen waarin ze leven en beter voor de dieren en insecten die in die ecosystemen leven. De wijnstokken zijn gezonder en veerkrachtiger en kunnen vaak vruchten voortbrengen met meer persoonlijkheid en zuiverheid. Omdat deze wijnen gemaakt worden zonder chemicaliën of anorganische meststoffen, zijn ze ook beter voor je!
Een gevarieerde menu gebaseerd op de Ierse en Spaanse keuken is wat je in deze bar wordt aangeboden. De chef-kok van The Black Pig prepareert heerlijke oesters, zeeduivel en tapas. Gasten roemen het restaurant ook voor lekker ijs, chocolademousse en crème brûlée.
The Black Pig is een eenvoudige plek waar goede vrienden kunnen ontspannen, lekker eten en drinken en goede wijn kunnen drinken en herinneringen kunnen creëren voor de komende jaren.