Een bezoek aan Landmannalaugar is een "must" voor wandel- en natuurliefhebbers. Deze vallei met haar veelkleurige rhyolietbergen is alleen per 4x4 bus of jeep te bereiken gedurende de zomermaanden. Je wordt vanuit Reykjavik per 4x4 bus naar dit prachtige gebied gebracht, waar je een paar uur de tijd hebt om te wandelen of een natuurbad te nemen in een warmwaterbeekje (zwemkleding en handdoek meenemen!). Je moet deze bus vooraf reserveren.
Hoogtepunten
4x4 Lijndienstbus naar Landmannalaugar, een prachtig wandelgebied in de Highlands, met kleurige rhyolietbergen.Inleiding
Dienstregeling:
Het vertrek is altijd onder voorbehoud van de weersomstandigheden; soms worden de hooglandwegen bij slechte omstandigheden afgesloten.
Prijzen 4x4 lijndienstbus:
Vanuit Reykjavik € 163 retour per persoon.
Kinderen t/m 5 jaar zijn gratis, 6 t/m 15 jaar krijgen 50% korting.
Zorg voor goede wandelschoenen en warme waterdichte kleding. Neem proviand mee voor de dag, want er zijn in Landmannalaugar geen winkels of restaurants.
Gratis wifi hotspot in de bus (geen bereik in de Highlands). Incl. Audio CD Guide tijdens de busreis.
Reisdetails
Algemene reisinformatie Highlands IJsland
Landmannalaugar
Het hooglandgebied Landmannalaugar is een eldorado voor wandelaars, met schitterende uitzichten over de kleurrijke bergen. De door vulkanische activiteit ontstane rhyolietbergen hebben de prachtigste kleuren: geel, rood, bruin en grijsgroen. Het lavaveld Laugahraun, dat in het dal uitkomt, bevat veel van het zeldzame obsidiaan, een zwart glasachtig gesteente dat ook wel vulkanisch glas wordt genoemd. Aan de voet van het lavaveld ontspringen hete en koude bronnen. De hete zwavelbronnen komen uit in een beekje, waarin men kan baden.
Er is een berghut waar je kan overnachten en een camping, waar je in een natuurlijke warmwaterbron een bad kunt nemen.
Ten noorden van Landmannalaugar ligt de prachtige Sigöldugljufur canyon, met vele watervallen.
Thorsmörk
Het dal Thorsmörk, dat wordt omgeven door drie gletsjers, is het favoriete wandelgebied van de IJslanders. Alleen de tocht er naar toe met een superjeep of 4x4 terreinbus is al een avontuur, vanwege een aantal diepe gletsjerrivieren waar de bus doorheen moet rijden. Er zijn hier verschillende wandelroutes die je kunt volgen, bijv. de Thorsmörk Panorama Trail (1,5 - 2 uur), die leidt over de Valahnukur berg, met prachtig 360° uitzicht vanaf de top.
Laugavegur
De beroemde Laugavegur wandelroute (4-5 dagen, 55 km) loopt van Landmannalaugar naar het Thorsmörk gebied, dwars door het onbewoonde hoogland van IJsland. Je kunt deze wandeltrektocht individueel lopen of onder begeleiding van een gids. De route voert door een fascinerende landschap met kleurrijke rhyoliet bergen in prachtige pastelkleuren. Onderweg passeer je gletsjers, sissende hete bronnen, watervallen, canyons en doorwaadt verschillende rivieren. Je kunt onderweg overnachten in eenvoudige berghutten of een tent. Boek tijdig want de berghutten zijn altijd erg vroeg volgeboekt.
Eldgja
De Eldgja (vuurkloof), is een bij een spleeteruptie ontstane diepe kloof, niet ver van Landmannalaugar. Dit is de grootste vulkanische canyon ter wereld. Je kunt er een wandeling maken naar de Ofaerufoss waterval, die in twee trappen naar beneden valt.
Laki
De spleetvulkaan Lakagigar bestaat uit een reeks van ca. 100 kraters over een lengte van 22 km. In 1783 vond hier de grootste vulkaanuitbarsting ooit op IJsland plaats, waarbij een oppervlakte van 565 km² met een meters dikke laag lava werd bedekt. Bij de uitbarsting, die negen maanden duurde, kwam een enorme zwavelhoudende gaswolk vrij, waardoor bijna driekwart van de veestapel stierf, met als later gevolg dat een derde van de IJslandse bevolking overleed door voedseltekorten. Ook in de rest van West-Europa waren de gevolgen van de giftige gaswolk desastreus; alleen al in Groot Brittannië overleden 23.000 mensen als het gevolg hiervan. Je hebt een krachtige 4x4 jeep nodig om de kraters te bereiken, dit is een behoorlijk lastige route. In juli en augustus worden er superjeep tours naar Laki georganiseerd vanuit Kirkjubaejarklaustur.
Askja
Deze stratovulkaan ligt in Odadhraun, een afgelegen deel van de centrale hoogvlakte van IJsland. De buitenste grote caldera is ongeveer 45 km² groot. Een caldera die ontstaan is bij de uitbarsting van 1875 is nu gevuld met ijskoud water, en het ontstane Öskjuvatn (meer van Askja) heeft een oppervlakte van 12km². Het is met zijn diepte van 220 meter het diepste meer van IJsland. Vlak naast Öskjuvatn ligt een kleine explosiekrater die ook met water is gevuld, Viti genaamd. Omdat het landschap nogal doet denken aan de maan werden hier ooit ruimtevaarders getraind in het kader van het Apollo project. Vanuit Reykjahlid/Myvatn vertrekt in het hoogseizoen een 4x4 bus excursie naar Askja. Vanuit Akureyri zijn er superjeep tours.
Sprengisandur, Kjölur & Kaldidalur hooglandroutes
Dit zijn de drie belangrijkste bergwegen die dwars door het desolate binnenland van IJsland voeren, die alleen met een 4x4 auto toegankelijk zijn.
De 200 km. lange Sprengisandur hoogland-route (F26) is de langste ongeplaveide weg van IJsland, die die vanaf Hrauneyjar naar het noorden loopt en in de buurt van Myvatn weer aansluit op de ringweg. Het weer kan er heel wisselvallig zijn en zelfs in de zomer kan het er flink stormen en sneeuwen. Er moeten onderweg verschillende rivierdoorsteken gemaakt worden. Hou rekening met een rijtijd van 7-8 uur en zorg voor een volle tank en voldoende proviand voor onderweg ! Op de Sprengisandur route wordt aangeraden altijd samen te rijden met enkele andere auto’s omdat hier een aantal lastige rivierdoorsteken zijn en er soms verraderlijke zand- en sneeuwstormen kunnen voorkomen.
Onderweg passeer je de fraaie Aldeyjarfoss waterval, met mooie lavaformaties.
De Kjölur route (F35, 165 km) begint bij de Gullfoss waterval en voert tussen de Langjökull en Hofsjökull gletsjers door naar het Svinavatn-meer ten zuiden van Blönduos. Er zijn geen rivieroversteken meer op de F35. Onderweg passeer je de hete bronnen Hveravellir, waar je een natuurbad kunt nemen
Hier vlakbij ligt Kerlingarfjöll, een fraaie bergketen van vulkanische oorsprong ten zuidwesten van de Hofsjökull gletsjer. Het hoogste punt, de Snaekollur, ligt op 1477 meter. Het Hveradalir dal is een schitterend wandelgebied met ryolietbergen, geothermische warmwaterbronnen en kokende modderpoelen. Je kunt hier overnachten bij de nieuwe Highland Base , met ook geothermische natuurbaden.
De Kaldidalur is de kortste van de drie routes (F550, 35 km) en voert van het Thingvellir National Park naar het Husafell gebied. Deze onherbergzame weg voert tussen de gletsjers Thorisjökull en Ok door en onderweg passeer je vreemdsoortige, door de Geita gletsjerrivier uitgesleten, rotsformaties. De Ok gletsjer heeft in 2019 haar officiële status als gletsjer verloren. Er staat nu een gedenkteken om formeel ‘de dood’ te markeren van de eerste IJslandse gletsjer die sneuvelde als gevolg van klimaatverandering.
Kerlingardalur
Als je kort wilt kennismaken met het woeste landschap van de IJslandse hooglanden kun je enkele km. ten oosten van Vik afslaan naar de Kerlingardalur vallei. Dit is een slechte gravelweg (geen F-weg), maar zeer de moeite waard. Na ongeveer een half uur rijden kom je in een spectaculaire vallei, met prachtige uitzichten over de bergen en een gletsjerdal. Aan het einde van de weg (ongeveer 45 minuten rijden) ligt de Thakgil camping, waar je kan overnachten in eenvoudige campinghutten,.
Land- en streekinformatie
Klik hier voor landinformatie IJsland
Klik hier voor Zuidwest IJsland
Klik hier voor Zuidoost IJsland
Klik hier voor Noord-IJsland
Klik hier voor West-IJsland
Klik hier voor Oost-IJsland
Klik hier voor Reykjavik