Deze sfeervolle lodge ligt bij een schapenfarm, aan de Lonsa rivier op het eenzame schiereiland Langanes. Dit zeer dunbevolkte gebied in het uiterste noordoosten van IJsland is een geliefde bestemming voor vogelspotters. Men beschikt over 9 in vrolijke kleuren ingerichte studio appartementen, alle met een badkamer met douche, toilet en haardroger. De ruime studio’s (30 m2) zijn allemaal verschillend ingericht en beschikken over een zithoek met TV en kitchenette met elektrische kookplaat, koelkast en magnetron. Waterkoker, broodrooster en koffiezetapparaat zijn aanwezig. Een uitstekend ontbijt is inbegrepen. Van 1/6-31/8 verzorgt men ook het avondeten in het gezellige restaurant met kleine bar. Specialiteiten zijn heerlijk lamsvlees van de eigen farm of forel, die wordt gevangen in het Ytra Lon meer (waar je zelf ook jouw geluk kunt beproeven). Hot tub, terras met barbecue. De vriendelijke Nederlandse eigenaresse Mirjam zorgt dat het je aan niets zal ontbreken tijdens je verblijf. Men streeft ernaar zo duurzaam mogelijk te zijn en maakt voornamelijk gebruik van huisgemaakte, organische en lokaal geproduceerde producten. Men organiseert excursies met een Landrover om de ongerepte natuur van het Langanes schiereiland met vele vogelkliffen, zoals Stori Karl, te ontdekken. Het dichtstbijzijnde dorp met een winkel en restaurants is Thorshöfn (14 km.). De kleine luchthaven/landingsstrip van Thorshöfn ligt op 11 km. afstand. In de omgeving van de farm kun je heerlijk wandelen en ontspannen in de stille natuur. Op ongeveer een uur rijafstand vind je de interessante Arctic Henge in Raufarhöfn (82 km). Geopend van 1/5-30/9. Minimum verblijf 2 nachten, 5% korting bij minimaal 3 nachten.
Hoogtepunten
Sfeervolle farm lodge op het eenzame Langanes schiereiland in Noord Oost-IJsland, een eldorado voor natuurliefhebbers en vogelaars. Zeer verzorgde studio’s met kitchenette.Inleiding
Reisdetails
Algemene reisinformatie Noord-IJsland
Akureyri
De grootste stad van het noorden (met overigens slechts 18.000 inwoners) is Akureyri, gelegen aan de fraaie Eyjafjördur, omringd door besneeuwde bergen. Het stadje heeft een aantal leuke winkelstraten, een mooie botanische tuin en een interessante kerk, ontworpen door Gudjon Samúelsson, die ook de Hallgrimskirkja in Reykjavik ontwierp. Ook interessant zijn het Art Museum en het Aviation Museum. Er is een kleine luchthaven met een regelmatige verbinding met Reykjavik en zowel zomers als `s winters een rechtstreekse chartervlucht met Transavia vanuit Nederland.
Skagafjördur
Dit fjordgebied, dat in veel IJslandse saga´s voorkomt, wordt omzoomd door majestueuze bergen en groene dalen. Het is bij uitstek het fokgebied van het IJslandse paard, een ras dat ongewijzigd bleef sinds het hier meer dan 1100 jaar geleden door de Vikingen geïntroduceerd werd.
Het gebied rondom het Myvatn meer is een eldorado voor natuur en wandelliefhebbers. Myvatn betekent "muggenmeer" omdat er ´s zomers op (de sporadische) windstille dagen veel muggen uit het water kunnen komen (ze steken gelukkig niet !). Je kunt er heerlijk wandelen en zult daarbij veel vogels zien, die rondom het meer nestelen.
In het natuurreservaat Dimmuborgir ("duistere burchten") zijn verschillende wandelpaden uitgezet langs fascinerende rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente, die ontstonden bij een uitbarsting van ongeveer 3000 jaar geleden.
Krafla
Jökulsargljufur
De Asbyrgi kloof is een kilometerlange, op sommige plaatsen 100 meter diepe, hoefijzer-vormige kloof. Vermoedelijk is de kloof duizenden jaren geleden door een grote gletsjer gevormd.
Siglufjördur
Ten noorden van Akureyri vind je het Troll Peninsula, met majestueuze bergen en een mooie fjordenkust. Siglufjörður, het meest noordelijke stadje van IJsland, was van 1900 tot 1970 de haringhoofdstad van het Noord Atlantisch gebied. Dagelijks voeren honderden vissersboten het kleine fjord om hun vangst aan land te brengen. In de hoogtijdagen waren er wel 10.000 mensen in de haringverwerkingsindustrie werkzaam, veel meer mensen dan er in het plaatsje zelf woonden. Aan de kade is het haringmuseum gevestigd. Sinds 2010 is Siglufjördurdur bereikbaar via een 11 km. lange tunnel bij Olafsfjördur.