Een echt unieke overnachtingsmogelijkheid is een verblijf in een Mongolian yurt midden in de natuur. De yurts liggen op een heuvel met fantastisch uitzicht over de bergen en het fjord, op slechts 6 minuten rijden van Akureyri. Er zijn 2 yurts beschikbaar, een voor 2-3 personen (20 m2, doorsnee van 5 meter) met een 2- persoonsbed en een 1-persoonsbed en een grotere yurt voor max. 4-5 personen (30 m2) met een doorsnee van 6 meter met een 2-persoonsbed en twee 1- persoonsbedden. Er kan evt. nog een kinderbed bijgeplaatst worden. Er is een klein toiletgebouwtje met een wastafel en de gasten kunnen gebruik maken van een gasbarbecue. Vanaf de parkeerplaats is het ca. 5 minuten lopen naar de yurts. De yurts beschikken over wollen vloerkleden en een houtkachel, waarmee je het ook `s winters lekker warm kan stoken en waarop je een kop koffie/thee kunt maken of een IJslands pannenkoekje kan bakken. Het ontbijt is inbegrepen en wordt voor de gasten klaargezet in de yurt. Bedlinnen, handdoeken, haardhout en eindschoonmaak zijn inbegrepen. De gasten kunnen gratis gebruik maken van het geothermische Hrafnagil zwembad (10 minuten rijden), waar je ook kan douchen. Ook in de winter kun je slapen in de yurts en, als je wil, zelfs tot de deur skieen. Akureyri is de grootste stad van het noorden, waar je restaurants, winkels en supermarkten vindt. Een aanrader is de Forest Lagoon Geothermal Baths. Je kunt ook het gebied rondom het Myvatn meer verkennen, een actief vulkanisch gebied met pseudokraters, de Krafka vulkaan en de explosiekrater Hverfell. Namaskard is een fascinerende plek, met pruttelende modderpoelen en fluitende stoombronnen. Ski- en snowboard liefhebbers kunnen terecht in het Hlidarfjall skigebied op 10 minuten rijden. Akureyri 5 km, Myvatn 78 km, Dettifoss waterval 132 km, Husavik 75 km.
Hoogtepunten
Unieke overnachtingsmogelijkheid in een yurt, midden in de natuur, met fantastisch uitzicht over de bergen en het fjord.Inleiding
Reisdetails
Algemene reisinformatie Noord-IJsland
Akureyri
De grootste stad van het noorden (met overigens slechts 18.000 inwoners) is Akureyri, gelegen aan de fraaie Eyjafjördur, omringd door besneeuwde bergen. Het stadje heeft een aantal leuke winkelstraten, een mooie botanische tuin en een interessante kerk, ontworpen door Gudjon Samúelsson, die ook de Hallgrimskirkja in Reykjavik ontwierp. Ook interessant zijn het Art Museum en het Aviation Museum. Er is een kleine luchthaven met een regelmatige verbinding met Reykjavik en zowel zomers als `s winters een rechtstreekse chartervlucht met Transavia vanuit Nederland.
Skagafjördur
Dit fjordgebied, dat in veel IJslandse saga´s voorkomt, wordt omzoomd door majestueuze bergen en groene dalen. Het is bij uitstek het fokgebied van het IJslandse paard, een ras dat ongewijzigd bleef sinds het hier meer dan 1100 jaar geleden door de Vikingen geïntroduceerd werd.
Het gebied rondom het Myvatn meer is een eldorado voor natuur en wandelliefhebbers. Myvatn betekent "muggenmeer" omdat er ´s zomers op (de sporadische) windstille dagen veel muggen uit het water kunnen komen (ze steken gelukkig niet !). Je kunt er heerlijk wandelen en zult daarbij veel vogels zien, die rondom het meer nestelen.
In het natuurreservaat Dimmuborgir ("duistere burchten") zijn verschillende wandelpaden uitgezet langs fascinerende rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente, die ontstonden bij een uitbarsting van ongeveer 3000 jaar geleden.
Krafla
Jökulsargljufur
De Asbyrgi kloof is een kilometerlange, op sommige plaatsen 100 meter diepe, hoefijzer-vormige kloof. Vermoedelijk is de kloof duizenden jaren geleden door een grote gletsjer gevormd.
Siglufjördur
Ten noorden van Akureyri vind je het Troll Peninsula, met majestueuze bergen en een mooie fjordenkust. Siglufjörður, het meest noordelijke stadje van IJsland, was van 1900 tot 1970 de haringhoofdstad van het Noord Atlantisch gebied. Dagelijks voeren honderden vissersboten het kleine fjord om hun vangst aan land te brengen. In de hoogtijdagen waren er wel 10.000 mensen in de haringverwerkingsindustrie werkzaam, veel meer mensen dan er in het plaatsje zelf woonden. Aan de kade is het haringmuseum gevestigd. Sinds 2010 is Siglufjördurdur bereikbaar via een 11 km. lange tunnel bij Olafsfjördur.