Rustig gelegen cottages, 2 km. van het plaatsje Sandgerdi, aan de Atlantische kustlijn, naast de golfbaan. Goed uitgangspunt voor het verkennen van het Reykjanes schiereiland met veel bezienswaardigheden zoals de hete bronnen en kokende modderpoelen van Gunnuhver en Krysuvik, de Brug der Continenten, de Surtshellir lavagrot, de Blue Lagoon en de nieuwe lavavelden bij de recent uitgebarsten Fagradallsfjall vulkaan. Er zijn totaal 7 cottages, die allen verschillend zijn in grootte. De duplex cottages (35 m2) zijn geschikt voor 2-4 personen met 1 slaapkamer en een sofabed in de woonkamer. Er zijn 3 cottages van 30 m2 met 2 slaapkamers (1 x met een 2-persoonsbed en 1 x met een stapelbed). Daarnaast is er een cottage die is gesplitst in twee units met resp. 1 slaapkamer en een sofabed (30 m2, max.4 personen) en 2 slaapkamers en een sofabed (50 m2, 4-6 personen). De grootste woning is 70 m2 en heeft 1 slaapkamer met 2-persoonsbed en een loft met 4 slaapplaatsen, sauna en wasmachine en is geschakeld met een guesthouse van 30 m2 met 1 slaapkamer en een sofabed (totaal max. 10 personen). Alle huisjes hebben een woonkamer met zithoek, TV, radio, een eethoek en kitchenette met koelkast, magnetron, 2-pits electrisch fornuis/oven, broodrooster en koffiezetapparaat, koffie/thee/peper/zout/olie etc. zijn aanwezig, badkamer met douche en toilet. Alle cottages beschikken over een terras met hot tub en een gasbarbecue. Gratis wifi. Bedlinnen/handdoeken en eindschoonmaak zijn inbegrepen. Goede wandelmogelijkheden langs de kust, met een rijk vogelleven. Zwembad en restaurant in Gardur (2 km) en 400 m. van een golfbaan. Reykjavik 60 km, Blue Lagoon 25 km, Keflavik Airport 11 km. Let op: men werkt hier met dynamische prijzen, die afhankelijk zijn van de bezettingsgraag op het moment van boeken; de getoonde prijzen zijn derhalve richtprijzen.
Hoogtepunten
Aan de kust van het Reykjanes schiereiland gelegen cottages, vlakbij de Blue Lagoon en Keflavik Airport.Inleiding
Foto's
Reisdetails
Algemene reisinformatie Zuidwest IJsland
Blue Lagoon
De grootste trekpleister op het Reykjanes schiereiland ten zuidwesten van Reykjavik is het geothermale bad, de Blue Lagoon. In dit in een lavaveld aangelegde meer kun je een bad nemen in het warme, lichtblauw gekleurde water. Aan het mineraalrijke water en de witte klei waarmee je je kunt insmeren wordt een heilzame werking toegeschreven. Vanwege de grote drukte moet je wel vooraf reserveren.
Omdat de Blue Lagoon tussen het vliegveld Keflavik en Reykjavik is gelegen maken veel mensen er gelijk na aankomst een stop, als een onvergetelijke eerste kennismaking met IJsland.
Reykjanes schiereiland
In Krysuvik vind je het interessante Seltun solfatarenveld, waar je hete bronnen en kokende modderpoelen kunt bekijken. Tevens vind je hier het pittoreske in 1857 gebouwde kerkje Krysuvíkurkirkja. Ten noorden van Krysuvik ligt het fraaie Kleifarvatn meer, waar zich volgens de IJslanders een monster schuilhoudt ...
In Valahnukur, op het meest zuidwestelijk punt, staat een interessante vuurtoren. Hier vlakbij ligt ook het geothermische veld Gunnuhver met sissende stoombronnen (fumarolen) en een aantal kokende modderpoelen, met grijze kokende blubber. Je vindt hier de grootste mudpool van IJsland, met een doorsnee van 20 meter. De temperatuur onder de grond is hier ca. 300 graden. De vulkanische activiteit is sterk toegenomen sinds in 2006 de Reykjanes Geothermal Power Plant werd geopend, waardoor de druk onder de grond is veranderd.
Grindavik vulkaanerupties
De afgelopen jaren hebben zich een aantal relatief korte spleeterupties voorgedaan vlakbij het dorpje Grindavik, aan de zuidkust. In het afgelegen gebied bij de Fagradalsfjall vonden een aantal spectaculaire vulkaanuitbarstingen plaats. Hierdoor vulde de gesmolten lava langzaam de Geldingadalir en Meradalur valleien rond de kraters, waardoor het landschap volledig is veranderd. Je kunt een wandeling maken van ca. 30 minuten over hellend terrein naar de nieuwe lavavelden, die zijn ontstaan bij de eerste eruptie. Naar de plek van de meest recente uitbarsting duurt de wandeling 2-3 uur per enkele reis. Het wandelpad begint vanaf een parkeerplaats ca. 7 km ten oosten van Grindavik aan weg 427 (betaald parkeren, ca. ISK 1500). Je dient voor deze wandeling in een goede fysieke conditie te zijn en te zorgen voor stevige wandelschoenen en waterdichte kleding. Er is in dit gebied weinig of geen bereik met mobiele telefoons.
In verband met de erupties worden de wegen rondom Grindavik af en toe uit voorzorg afgesloten en als de kans dat er weer een nieuwe uitbarsting kan ontstaan.
Geysir
De bekendste springbron ter wereld, die ook haar naam gaf aan onze keukengeisers, ligt in de Haukadalur vallei, vlakbij de Gullfoss. Jammer genoeg werkt de grootste geiser niet meer. Vroeger spoot de Geysir elk half uur 40-60 m. omhoog, maar door het gebruik van zeepsop om de waterstraal kunstmatig op te wekken is de waterhuishouding dusdanig ontregeld geraakt dat de Geysir nu ´dood´ is. Na een aardbeving in 2000 is hij weer enigszins actief geworden met een paar maal per dag een kleine eruptie.
Honderd meter verderop ligt gelukkig nog het kleinere broertje, de Strokkur geiser, die nog wel elke 4-8 minuten 10 tot 20 meter omhoog spuit. Het kan soms erg druk zijn bij de geisers; ´s morgens vroeg en ´s avonds is het er vaak veel rustiger.
Gullfoss
Een van de meest spectaculaire watervallen van IJsland is de Gullfoss. Bij deze machtige waterval dondert het water in twee etappes naar beneden in een 32 meter diepe kloof. Aan de prachtige regenbogen die vaak te zien zijn in de nevel van het neerstortende water dankt zij haar bijnaam de "gouden waterval". Er zijn verschillende uitzichtpunten waar je deze zeer indrukwekkende waterval kunt bekijken.
Thingvellir National Park
Dit nationale park, dat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is een van de belangrijkste plaatsen uit de IJslandse historie. In 930 werd hier het eerste parlement ter wereld gesticht, de Althing. ´s Zomers werden er op deze ontmoetingsplaats bijeenkomsten gehouden waarbij nieuwe wetten werden uitgevaardigd, huwelijken gesloten en recht werd gesproken om vetes te beslechten. In 1798 werd besloten het parlement te verhuizen naar Reykjavík en dit betekende het einde van de jaarlijkse bijeenkomsten bij Thingvellir. Door een fraaie kloof met rotsformaties kun je naar de vergaderplaats lopen, waarbij je prachtig uitzicht hebt over het grootste meer van IJsland, Thingvallavatn. Ook geologisch gezien is Thingvellir een interessante plaats, omdat hier de Midden-Atlantische rug, die dwars over IJsland loopt, goed zichtbaar is. Je kunt er de kloof zien met aan de ene kant de Euraziatische tektonische plaat en aan de andere kant de Amerikaanse plaat. De spleet is vier kilometer breed en veertig meter diep en door de tektonische werking worden de platen elk jaar ca.2 cm. verder uit elkaar gedreven.
Bruarfoss
Een minder bekende, maar heel bijzondere waterval is de Bruarfoss, die sinds kort beter bereikbaar is gemaakt, met een nieuwe weg naar een parkeerplaats vlakbij de waterval. Het water, met een diepblauwe kleur, mondt via een lange smalle kloof uit in een rond bassin.
Seljalandsfoss & Skogafoss
Ook zeker een bezoek waard zijn de spectaculaire watervallen Skogafoss (60 meter hoog) en Seljalandsfoss. In Skogar bevindt zich tevens een interessant volksmuseum met o.a. turfboerderijen uit de 19e eeuw.
Bij de Seljalandsfoss loopt een paadje achter de waterval langs, een bekend Instagram fotopunt ...
Solheimajökull
Slechts enkele kilometers van de ringweg ligt de Solheimajökull, een uitloper van de grote Myrdalsjökull gletsjer, waar wandeltochten met een gids op de gletsjer worden georganiseerd. Ook een sneeuwscootertocht of een tocht per quadbike naar een vliegtuigwrak behoren tot de mogelijkheden.
Westman Islands
Een interessante dagtrip kan worden gemaakt naar de Westman Islands, bestaande uit 15 vulkanisch actieve eilandjes. Vanaf de ferrypier Landeyahöfn kun je in slechts 30 minuten de oversteek maken naar het grootste eiland Heimaey. Bij een grote vulkaaneruptie in 1973 verdwenen hier 400 huizen onder de enorme lavastroom, maar er viel slechts één dodelijk slachtoffer, dankzij het feit dat de vissersvloot door slecht weer in de haven was gebleven en de 5000 bewoners daardoor in 1 nacht konden worden geëvacueerd naar het vasteland. Je kunt een bezoek brengen aan het Eldheimar expositiecentrum, waar met foto’s en films dit verhaal boeiend in beeld wordt gebracht.
Land- en streekinformatie
Klik hier voor landinformatie IJsland
Klik hier voor Zuidoost-IJsland