Het westen van Noorwegen heet ook wel "Fjord Noorwegen", immers bevinden zich hier de beroemste Noorse fjorden. Bergen is hier de grootste en belangrijkste stad. Deze voormalig Hanzestad is een bezoek meer dan waard, maar ook Stavanger en Ålesund zijn bruisende steden waar heel wat valt te zien.
Van alle fjorden in deze regio is de Geirangerfjord de bekendste, de Sognefjord de grootste, de Hardangerfjord het mooiste en de Lysefjord met de Preikestolen en Kjerag wellicht de meest spectaculaire; maar meningen verschillen... In dit gebied heersen ook de bergpieken van de Jotunheimen en Hardangervidda met daarop bekende gletsjers zoals de Jostedalsbreen en Folgefonn. Er is hier zoveel te doen en zien, of het nu hoog op het bergplateau of gletsjer is of op of aan het water, niemand zal zich hier vervelen.

Geirangerfjord
De diepblauwe door UNESCO beschermde Geirangerfjord heeft een fantastisch decor van majestueuze, met sneeuw bedekte bergtoppen en heel veel groen. De weg naar Geiranger is de schitterende Ørnevegen (de Adelaarsweg). Deze weg heeft zijn naam gekregen dankzij de steile weg die omhoog voert naar het berggebied en naar Eidsdal via weg nummer 63. De weg gaat vanaf de Geirangerfjord met 11 haarspeldbochten omhoog naar het hoogste punt van 620 meter boven zeeniveau. Bij Ørnesvingen kun je genieten van een fascinerend uitzicht over Geiranger, de fjord, de Zeven Zusters en de Knivsflå bergboerderij.
De befaamde uitzichtpunten Dalsnibba (1500 meter boven zeeniveau) en Flydalsjuvet worden gerekend tot de topattracties van deze regio. Ervaar de stilte, de ruige natuur en de gezonde berglucht die worden gecombineerd met prachtige vergezichten.
Het Geiranger Fjord Center geeft een unieke en interessante kijk op de geschiedenis, de kleurrijke bevolking en de prachtige natuur van de regio rond de Geirangerfjord. Geiranger Fjord Center ligt op circa één kilometer van het centrum van Geiranger.

Strynefjell
Deze weg, voltooid in 1894, was voor haar tijd een meesterwerk in de wegenbouwkunde. Vandaag de dag is het een Nationaal-Toeristische Route.  De Gamle Strynefjellsveien (Oude weg over de Strynefjell) is een 27-kilometer lange weg die Videseter in de gemeente Stryn verbindt met Grotli in de gemeente Skjåk. Stryn met haar 7.000 inwoners is het regionale centrum voor de regio Nordfjord in het graafschap Sogn og Fjordane in Fjord Noorwegen. Skjåk (2.300 inwoners) is een klein bergdorpje in het graafschap Oppland.
De oude weg over de Strynefjell, tegenwoordig een Nationaal-Toeristische Route, is een onderdeel van het Noorse culturele erfgoed, en is ruim een eeuw oud. Tussen het bergdorpje Skjåk en het dorp Stryn gelegen aan de fjord bestonden meerdere eeuwenoude routes die werden gebruikt voor het vervoer van mensen en goederen. In 1881 werd de beslissing gemaakt om een weg aan te leggen tussen Grotli en Hjelle In 1894 was de weg klaar, een meesterwerk binnen de wegenbouwkunde in deze tijd. Dit gedeelte is een onderdeel van de Noorse natuurhistorie als de enige mogelijkheid om tussen Skjåk en Stryn te kunnen reizen tijdens de vorige eeuw.  Dit is dan ook de reden waarom deze weg de status van Nationaal-Toeristische Route heeft gekregen.

Trollstigen
De volledig gemoderniseerde Trollstigen bergweg presenteert zich als nooit tevoren - deze populaire toeristische attractie is nu een route van wereldklasse. De vernieuwing van het Trollstigenplateau en de uitkijkpunten over Stigfossen en Trollstigen is een klus van jaren geweest. Iets minder dan 200 miljoen kronen is geïnvesteerd om een van de meest indrukwekkende en meest bezochte toeristische bestemmingen in Noorwegen nog beter te maken. Vooraf was het budget vastgesteld op 55 miljoen. Het grootste uitkijkplatform is spectaculair en indrukwekkend. Het steekt op een hoogte van meer dan 200 meter uit over een rotswand. De ’luchtige’ punt met een glazen balustrade is vooral voor mensen met stalen zenuwen, maar biedt een waanzinnig uitzicht over de weg Trollstigen die langs de steile berghellingen omhoog slingert. Voor degenen die minder heldhaftig is ingesteld zijn er alternatieve uitkijkpunten op het platform gerealiseerd.

Briksdal gletsjer
Gasten van over de hele wereld komen voor een bezoek aan deze beroemde gletsjerarm die erg fraai is gelegen tussen bulderende watervallen en hoge bergpieken. Gelegen in het Nationaal Park Jostedalsbreen. Bezoek de Briksdalen vallei te voet of neem een ritje met een van de "Trollcars" naar de gletsjer. Opmerking: Het is heel gevaarlijk dicht bij de gletsjer te komen, en iedereen moet de wegblokkades te respecteren. Het ijs beweegt veel en het gevaar van lawines is groot.
Bij Briksdalen vindt u een restaurant en de regio’s grootste souvenirwinkel. Hier zijn tevens begeleide gletsjertochten te boeken.

Sognefjord
Sognefjord is de regio met de Flåm spoorlijn, de Nærøyfjord, Jotunheimen, Jostedalsbreen, de staafkerk van Urnes en de Vettisfossen waterval. De Sognefjord is 204 kilometer lang en ligt in het hart van Fjord Norway. De Sognefjord baant zich een weg van de kust, even ten noorden van Bergen, naar het machtige berggebied van het Jotunheimen Nationaal Park en het blauwe ijs van de gletsjers van het Jostedalsbreen Nationaal Park.
Skjolden is het plaatsje dat het verst in het binnenland ligt.
De Sognefjord is niet alleen de langste fjord van Noorwegen, de fjord is ook de diepste. Op het diepste punt is de fjord meer dan 1300 meter diep. De bergen langs de fjord reiken tot een hoogte van meer dan 1700 meter.
Elke aftakking van de Sognefjord heeft zijn eigen naam. De nauwste en bekendste fjordarm, de Nærøyfjord, is op zijn smalst maar 250 meter breed.
Andere pittoreske en bekende aftakkingen zijn de Lusterfjord, de Fjærlandsfjord en de Finnafjord. Deze fjorden hebben water met een groene kleur, dat komt door het smeltwater van de gletsjers.

Sognefjellsvegen
Hoog door het berggebied van Jotunheimen loopt de Sognefjellet bergweg die de Sognefjord en het Gudbrandsdal met elkaar verbindt. De Nationaal-Toeristische Route over de Sognefjellet is de hoogste bergweg in Noord-Europa (hoogste punt: 1434 meter boven zeeniveau). Langs de 108 kilometer lange weg worden nog meer records gevestigd: de Sognefjord – met een lengte van 204 kilometer – is de op één na langste fjord ter wereld. Verder is de Jostedalsbreen de grootste gletsjer van Noorwegen en de Galdhøpiggen de hoogste berg van Noorwegen.
De berweg over Sognefjellet is bekroond met de status Nationaal-Toeristische Route vanwege het spectaculaire en ruige berglandschap waar de weg doorheen loopt. In januari 2007 kwalificeerde de Engelse krant The Guardian de Sognefjellet bergweg als één van de 10 beste fietsroutes ter wereld. Een citaat uit de krant: ‘Deze hoog gelegen bergweg wordt omgeven door een ijzige schoonheid die niet van deze wereld is.’

Aurlandsvegen
De weg over de Aurlandsfjellet is een reis over een ruig bergplateau door een desolaat landschap van sneeuw en rotsen met af en toe een sprietje gras.De weg tussen Aurland en Lærdal bereikt zijn hoogste punt op 1306 meter boven zeeniveau. Ook het grootste deel van de zomer ligt er sneeuw langs de weg. Daarom wordt deze weg ook wel de ‘Sneeuwweg’ genoemd.
Reizend vanuit de richting Lærdal krijgt u opeens een geweldig uitzicht op het prachtige fjordenlandschap rond Aurland als u afdaalt naar de fjord. Met onderweg het gelauwerde uitzichtpunt Stegastein als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Het platform, dat van staal en hout is gemaakt, steekt 30 meter uit boven de fjord op een hoogte van 650 meter. Dat geeft een compleet nieuwe dimensie aan het fjordlandschap.

Jostedalbreen gletsjer
Jostedalbreen is de grootste gletsjer op het Europese vasteland en bedekt een gebied van 487 vierkante kilometer. Er zijn meer dan 50 gletsjertongen, bijvoorbeeld de beroemde Briksdalsbreen en de Nigardsbreen. De gletsjer maakt deel uit van Jostedalsbreen Nationaal Park in Sogn og Fjordane.

Gletsjers zijn niet alleen imposante attracties, ze zijn ook van belang als natuurlijke laboratoriums, vooral wat betreft de veranderingen in het klimaat, geologie en plantengroei. De langzaam bewegende gletsjertongen zijn gevoelig voor elke verandering in het klimaat, ook na een paar jaar. De opwarming van de aarde kan van grote invloed zijn op het voortbestaan van de gletsjer. Een gletsjer groeit en krimpt, verandert van richting, van vorm en van kleur. Zelfs ijs van honderden meters dik is voortdurend in beweging en de gletsjertongen kunnen in een paar jaar enkele honderden meters groeien. Smeltwater van de gletsjers zorgt voor het ontstaan van rivieren en watervallen.

Hardangervidda
De uitgestrekte Hardangervidda is één van de grootste hoogvlaktes van Europa en is de habitat van de grootste rendierpopulatie van Noord Europa. Hoogste bergtoppen zijn Hallingskarvet - 1933 meter, Gaustatoppen - 1883 meter en Hardangerjøkulen - 1876 meter
De Hardangervidda is erg populair voor tal van uitdagende outdoor activiteiten. De grote ontdekkingsreizigers Roald Amundsen en Fridtjof Nansen ‘gebruikten’ allebei de Hardanggervidda om zich voor te bereiden op hun talloze poolexpedities. Er is een overvloed aan goed gemarkeerde routes voor wandelen, bergwandelen, fietsen en langlaufen.
Beproef uw geluk als u gaat vissen in de verstilde bergmeren, in de woeste waterstromen of in de smalle zijtakken van de Sørfjord. En als het u niet lukt om een vis aan de haak te slaan, kunt u ze nog altijd gaan bekijken in het Hardangervidda Nature Centre.
Hoewel de bemoste vlaktes domineren, kan het landschap ook extreem zijn door de diverse berggebieden. Het westelijk gedeelte van het bergplateau heeft meer een alpine karakter dat langzaam overgaat in smalle valleien en de Sørfjord. In het noordwesten ligt één van de grootste gletsjers van Noorwegen, de Hardangerjøkulen. Een markante top is de Hårteigen, centraal gelegen op de Hardangervidda. Met een hoogte van 1690 meter en zijn karakteristieke top is de Hårteigen bijna overal op de Hardangervidda te zien.

Hardangerfjord
De Hardangerfjord is vooral bekend door de fruitbomen die in het voorjaar volop in bloei staan, de Folgefonna gletsjer en de Vøringfossen. De Hardangerfjord ligt in de provincie Hordaland, in de buurt van Bergen, middenin Fjord Norway.
Hardanger is de belangrijkste producent  van fruit (vooral appels, peren, kersen, pruimen, frambozen en aardbeien) en bessen. De regio staat bekend als de Boomgaard van Noorwegen. Als u in mei door Hardanger reist, kunt u volop genieten van de bloesem aan de fruitbomen. Als u wilt weten hoe echte Hardanger cider en appelsap wordt geproduceerd, moet u een bezoekje brengen aan Hardanger saft- og siderfabrikk in Ulvik, of Hardanger Cideri in Jåstad.
Vøringfossen waterval is de beroemdste waterval van Noorwegen en heeft een hoogte van 182 meter, waarvan 145 meter in een vrije val. De diverse watervallen van de Vøringfossen komen samen bovenin Måbodalen.

Folgefon gletsjer
Deze gletsjer heeft een oppervlakte van 203 vierkante kilometer en is qua grootte de derde gletsjer op het vasteland van Noorwegen. U kunt hier gaan skiën bij het Sommar Ski Senter of volop genieten van een gletsjerwandeling onder leiding van een gids.

Lysefjord
De Lysefjord ligt in Ryfylke nabij Haugesund en Stavanger en is vooral bekend vanwege de Preikestolen (de ’Preekstoel’).

Preikestolen
De belangrijkste toeristische attractie in Ryfylke torent maar liefst 604 meter boven de Lysefjord uit. Dit platte bergplateau, met een oppervlakte van circa 600 vierkante meter, is waarschijnlijk gevormd tijdens het smelten van het ijs zo’n 10.000 jaar geleden.
De nieuwe Preikestolen fjellstue (berghotel) ligt vlakbij de hoofdweg (weg nummer 13) ten zuiden van Jørpeland. De fjellstue is bereikbaar met de auto of ’s zomers met de bus vanuit Tau. Vanaf de fjellstue loopt een pad naar de Preikestolen. Het pad gaat 350 meter over terrein dat niet altijd even gemakkelijk begaanbaar is. De wandeling duurt ongeveer 2 uur heen en 2 uur weer terug. Langs het wandelpad vindt u mogelijkheden om te picknicken en prima mogelijkheden om te zwemmen. Zorg voor goede wandelschoenen, warme kleding en genoeg eten en drinken.
Het is ook een belevenis om de Preikestolen vanaf de fjord te zien. Vanaf een rondvaartboot of vanaf de autoferry die vanuit Stavanger via Lauvvik of Forsand vaart. Of vanuit andere plaatsen.