Trondheim is een levendige stad met een rijke historie en tevens dé innovatiestad van Noorwegen. Het belangrijkste heiligdom van Noorwegen, de Nidarosdom bevindt zich in Trondheim. Deze imposante kathedraal is gebouwd op het graf van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. Trondheim is al eeuwenlang de bestemming van vele pelgrims die de oude pelgrimweg vanaf Oslo lopen om in Trondheim bij de Nidarosdom troost en genezing te zoeken. Er zijn hier ook talloze andere bezienswaardigheden.

Reisduur 3 nachten
Bestemming Trondheim

Hoogtepunten

Verblijf: Middenklasse hotel incl. ontbijt

Highlights: Nidarosdom -  Gamle Bybro - Stifsgården - Bakklandet

Kaart Vergroten

Inleiding

Stedentrip Trondheim

Bezoek het Paleis van de Aartsbisschop of het Ringve museum, het nationale museum voor muziek en muziekinstrumenten. Het overzichtelijke en gezellige centrum nodigt zeker uit tot winkelen. Er zijn diverse designwinkels, grote warenhuizen en speciaalzaken voor o.a. schoenen, fotografie,  horloges, boeken, muziek en souvenirs. ’s Avonds geniet je van de bruisende stad: wil je uit eten gaan dan heb je een ruime keus uit zowel exclusieve als prettig geprijsde restaurants. Eventueel kun je dit nog vervolgend met een borrel in een lokale bar of wellicht een dansje in een van de clubs. Trondheim heeft veel te bieden en is een fantastische bestemming voor een paar dagen ertussenuit!

Reisschema

Vervoer

Je vliegt met de KLM naar en van Trondheim. De transfers zijn niet inbegrepen. Je dient dit ter plaatse te regelen, maar dit kan gewoon zonder reserveren. Tussen de luchthaven Trondheim en je hotel kun je gebruik maken van de busverbinding. Værnes Ekspressen rijdt in aansluiting met de aankomende en vertrekkende vluchten. 

Reisprogramma

Heenreis Amsterdam - Trondheim

Vlucht van Amsterdam naar Trondheim per KLM. Op eigen gelegenheid gaat u per bustransfer (niet inbegrepen) naar uw hotel in Trondheim. De rest van de dag kunt u alvast de stad gaan verkennen.

Verblijf in Trondheim

De oude koningsstad Trondheim is de moeite waard om lopend of per huurfiets te verkennen. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi zicht op de stad. De houten brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd en was vroeger de enige toegang tot de binnenstad. De historische wijk Bakklandet is een wandeling waard: in de smalle straatjes staan prachtige, kleurrijke huizen en zijn gezellige terrasjes. In de Nidarosdom, Noorwegen’s grootste gotische kerk worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Tot nu toe werden 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond. Bezienswaardig zijn ook de oude, op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en het geheel in rococo stijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft bij bezoek aan Trondheim. Houd je van natuur? In no-time verlaat je de bruisende stad en ben je buiten in de natuur waar je heerlijk kunt wandelen of een fietstocht kunt maken. Op deze manier is Trondheim een perfecte combinatie van stad en natuur!

Terugreis Trondheim - Amsterdam

Vandaag vlieg je na een paar ontspannen dagen weer terug naar Amsterdam.

Foto's

Reisdetails

BOEKINGSINFORMATIE

Optie

In een aantal gevallen is het mogelijk om een optie te nemen op een reis. U kunt ons hiervoor een e-mail sturen of telefonisch contact opnemen. 

Prijsberekening

Als u een reis heeft gevonden klikt u op het blauwe vakje met ´Prijsopgave´ om de totale reissom te berekenen. Vervolgens geeft u de vertrekdatum, aantal personen en de gewenste reisduur in. Vervolgens doorloopt u in verschillende stappen uw keuzes voor vervoer, autohuur, accommodatie, excursies en verzekeringen. Let op: als er een vierkantje () voor een reisonderdeel staat is dit een optioneel onderdeel, dat u aan kunt vinken (bijv. voor een extra excursie of een annuleringsverzekering), waarna de prijs hiervoor verschijnt in het prijsoverzicht. Voor meer informatie over ieder reisonderdeel kunt u klikken op de links.

Maatwerkofferte

Als u wilt afwijken van de standaardreis (bijv. extra nachten of andere overnachtingsplaatsen) kunnen wij in veel gevallen een maatwerkofferte voor u maken. Stuur ons dan een e-mail met een exacte specificatie van uw wensen, vertrekdatum, aantal personen etc.

Boekingsaanvraag

Als u de reis wilt reserveren klikt u onderaan het scherm op "Boek deze reis", waarna u de totale reissom ziet en of de reis uit voorraad geboekt kan worden of moet worden aangevraagd. In veel gevallen zal de reis moeten worden aangevraagd, hetgeen wil zeggen dat wij eerst bij de vervoerder en/of accommodatieverschaffer(s) moeten controleren of er nog plaats beschikbaar is. Let op: als u een boeking aanvraagt is dit niet vrijblijvend en kunt u de boekingsaanvraag (indien de reis conform de aanvraag beschikbaar is) niet meer kosteloos annuleren. Indien beschikbaar maken wij een definitieve boeking voor u. Als alles is ingevuld klikt u op "Deze reis reserveren/aanvragen, waarna onderaan een boekingsnummer verschijnt. U ontvangt een bevestiging van de boekingsaanvraag op het opgegeven e-mailadres.

 

Paspoortnamen

Het is belangrijk dat de opgegeven namen overeenkomen met het paspoort van de reizigers, inclusief de volledige eerste voornaam uit het paspoort. Gebruik dus geen roepnamen of de achternaam van uw echtgenoot, want dit kan bij het inchecken voor de vlucht tot instapweigering leiden.

Flexibele prijzen

Luchtvaartmaatschappijen werken met een flexibel prijssysteem, waarbij de prijs afhankelijk is van de bezetting van de gewenste vluchten op het moment van reserveren. Men heeft voor elke tariefklasse een beperkt aantal stoelen per vlucht beschikbaar. Het systeem komt er kortweg op neer dat hoe voller de vlucht raakt, des te hoger de vliegprijs wordt. Bij de prijsberekening gaan wij uit van het meest voordelige vliegtarief. Hier zit geen "real time" beschikbaarheid aan gekoppeld, dus zodra wij uw boekingsaanvraag ontvangen gaan we na of dit tarief nog beschikbaar is en nemen in het geval van toeslagen eerst contact met u op, alvorens de accommodatie aan te vragen. In het hoogseizoen zijn de voordeligste plaatsen snel uitverkocht, dus daarom adviseren wij u tijdig te reserveren. Daarnaast hanteren ook Hurtigruten, een aantal ferrymaatschappijen en hotelketens een flexibel prijssysteem. Hiervoor geldt hetzelfde: op tijd boeken is over het algemeen het meest voordelig. 

Duur aanvraag

De duur van de aanvraag is afhankelijk van de periode en het type reis. Als u vroegtijdig boekt is de gemiddelde duur van een aanvraag voor een autorondreis 2-4 dagen.  Voor reizen in het hoogseizoen en als u laat boekt kan de aanvraag ca. 7 dagen in beslag nemen, omdat sommige accommodatie dan al volgeboekt kunnen zijn en wij andere hotels of huisjes moeten benaderen als alternatief.

Nota/bevestiging

Zodra alle reisonderdelen akkoord zijn, ontvangt u van ons een nota/bevestiging per e-mail. In het geval er sprake is van alternatieve accommodatie en/of prijswijzigingen wordt dit met u overlegd. Als u niet akkoord gaat met de aangeboden alternatieven heeft u het recht om alsnog af te zien van de reis.

Betaling

Zodra uw reis is bevestigd ontvangt u per e-mail de factuur. De aanbetaling bedraagt (tenzij anders vermeld) 20% van de reissom. De restant reissom dient uiterlijk 6 weken voor vertrek te worden voldaan, dus bij boeking binnen 6 weken voor vertrek moet de gehele reissom gelijk bij ontvangst van de nota worden betaald. U krijgt geen nieuwe factuur of een herinnering voor de eindbetaling, dus houdt zelf in de gaten dat de eindbetaling op tijd wordt overgemaakt.

Reispapieren

Na ontvangst van de volledige betaling ontvangt u uw reispapieren circa 10 dagen voor vertrek per post of per e-mail, afhankelijk van de door u gereserveerde reis. 

Informatie Noorwegen

STREEKINFORMATIE & BEZIENSWAARDIGHEDEN

Klik hier voor Oost-Noorwegen
Klik hier voor Zuid-Noorwegen
Klik hier voor West-Noorwegen
Klik hier voor Midden-Noorwegen
Klik hier voor Noord-Noorwegen
Klik hier voor Oslo
Klik hier voor Bergen
Klik hier voor Trondheim
Klik hier voor Stavanger

NOORWEGEN

HET LAND

Het koninkrijk Noorwegen beslaat een totaal oppervlakte van 385.155 m2 en heeft ruim 5 miljoen inwoners. Vergelijk dit met Nederland: op een oppervlak van ruim 41.000 m2 leven 16,7 miljoen mensen. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo, gelegen in het zuiden aan de Oslofjord. Hier bevindt zich het koninklijk paleis, het parlement en hier zetelt de regering. In het stadhuis van Oslo vindt jaarlijks de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede plaats.

Koninklijk paleis Oslo

Noorwegen biedt een enorme diversiteit aan flora en fauna. Bekend zijn de fjorden, zoals de Geirangerfjord en de Sognefjord. Meer landinwaarts zijn gebergten en hoogvlaktes, maar ook naaldbossen, rivieren en meren te vinden. In het binnenland, in het Dovrefjell Nationaal Park, zijn de indrukwekkende muskusossen te zien. In het noorden, boven de poolcirkel, liggen de Lofoten en Vesterålen eilanden, een must-see voor de natuurliefhebber. Op deze eilanden komen vogelaars (hier zijn o.a. zeearenden te zien) en walvisspotters ook zeker aan hun trekken. Hoe noordelijker in Noorwegen hoe ruiger het wordt. Bossen maken plaats voor kale vlaktes. Dit is het leefgebied van vele rendieren.

REISINFORMATIE

Noorwegen is op diverse manieren aan te reizen. Per vliegtuig kan vanaf Schiphol rechtstreeks gevlogen worden naar Oslo, Bergen en Trondheim. Via deze luchthavens kunnen zo’n 50 andere bestemmingen in Noorwegen aangevlogen worden, waaronder Tromsø, Alta en Kirkenes. In het winterseizoen wordt door BBI een rechtstreekse charter ingezet naar Scandinavian Mountains Airport, vlakbij Trysil.

Ook per ferry is Noorwegen te bereiken. Color Line biedt afvaarten aan vanaf Kiel in Duitsland naar Oslo en vanaf Hirtshals in Denemarken naar Larvik, Langesund en Kristiansand. Fjord Line vaart ook vanuit Hirtshals en heeft als bestemmingen Langesund, Kristiansand, Stavanger en Bergen. Daarnaast kan via Zweden gereisd worden, hetzij via een overtocht met Stena Line van Kiel naar Gotenburg hetzij via de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Voor deze brug geldt dat tol betaald dient te worden.

Noordkaap globus

TIJDSVERSCHIL

Er is geen tijdsverschil tussen Noorwegen en Nederland.

PASPOORT

Noorwegen valt binnen het Schengengebied, waardoor er officieel niet meer gecontroleerd wordt aan de grens. Nederlanders hebben wel een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor geldige reisdocumenten.

VALUTA

De valuta in Noorwegen is de Noorse Kroon (1 EUR= ca. NOK 11,20, Juni 2024). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen. Met uw bank- of giropas kunt u bij bankautomaten pinnen.

TAAL

De nationale taal is Noors, maar de meeste mensen spreken tevens goed tot redelijk Engels of Duits.

ELEKTRICITEIT

Het voltage in Noorwegen is 220 volt. De stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.

MOBIEL TELEFONEREN

In de bewoonde gebieden heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn.

DAGLICHT

De noordelijke ligging van Noorwegen heeft invloed op het daglicht. In het noorden, in Lapland, komt de zon in december helemaal niet op en is het overdag schemerig. Dit is een zeer bijzondere ervaring. De Lappen zelf spreken van blauw licht, dit omdat de witte sneeuw weerkaatst en het ’donker’ niet pikdonker maakt, maar juist een blauwe gloed geeft. Vanaf januari worden de dagen weer langer. In maart is het dan zelfs langer licht dan in Nederland. De dagen worden steeds langer tot in de zomer gedurende een periode de zon helemaal niet ondergaat: de middernachtzon. De periode waarin dit verschijnsel te bewonderen is, is afhankelijk van de ligging ten opzichte van de poolcirkel. Op de poolcirkel is het 24 uur per dag licht van 12 juni tot 1 juli, terwijl op de Noordkaap van 14 mei tot 29 juli de zon niet ondergaat.

Color Line cruiseferry

AUTORIJDEN

Noorwegen kent nagenoeg geen snelwegen waardoor de gemiddelde snelheid lager en de gemiddelde reistijd langer is dan in Nederland. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de tweebaanswegen met een gemiddelde snelheid van circa 60-70 km per uur goed berijdbaar, echter bergpassen en ferry-oversteken vergen vaak meer tijd. In het voor- en najaar raden wij u aan sneeuwkettingen mee te nemen. Winterbanden zijn verplicht.

TOLWEGEN

In Noorwegen zijn 50 tolstations. Bij enkele tolstations kunt u handmatig betalen, maar bij de meeste kan de betaling ook automatisch. Wanneer u door een tolstation rijdt, wordt uw nummerplaat gefotografeerd. De rekening wordt vervolgens naar de eigenaar van het voertuig opgestuurd. Het kan zes maanden duren voor de rekening wordt verzonden. U kunt ook binnen drie werkdagen betalen bij benzinestations e.d. in de buurt van het tolstation. Deze worden aangegeven met het bord "Kr-service". Een andere mogelijkheid is om een Visitors’ Payment contract af te sluiten. Als u dan door een tolstation rijdt, wordt de som van uw vooraf betaalde rekening afgetrokken. Hiervoor heeft u een creditcard nodig. Meer informatie vindt u op: www.autopass.no.

VEERPONTEN

In Noorwegen zult u op verschillende plaatsen te maken krijgen met veerponten. Reserveren is hierbij, afgezien van de drukke overtochten van/naar de Lofoten en Vesterålen, niet nodig. De ferry’s varen met grote regelmaat, zodat u over het algemeen niet lang hoeft te wachten. Betaling is ter plaatse met contant geld. Vooraf gereserveerde overtochten dienen direct voldaan te worden.

Klik hier voor Oost-Noorwegen
Klik hier voor Zuid-Noorwegen
Klik hier voor West-Noorwegen
Klik hier voor Midden-Noorwegen
Klik hier voor Noord-Noorwegen
Klik hier voor Oslo
Klik hier voor Bergen
Klik hier voor Trondheim
Klik hier voor Stavanger

Trondheim

Boek Stedentrip Trondheim

vanaf € 506 per persoon
vanaf € 506 per persoon